دلایل پوسیدگی فرش
عدم مراقبت و نگهداری صحیح از فرشها اعم از ماشینی و دستباف منجر به پوسیدگی فرش میشود .به سست شدن و از هم پاشیده شدن بافت فرش پوسیدگی می گویند .پوسیدگی فرش با پارگی فرش متفاوت می باشد. پوسیدگی فرش می تواند دلیل پارگی فرش باشد .ولی پارگی فرش لزوماً به خاطر پوسیدگی فرش اتفاق نمیافتد . به امر تعمیر و رفع این پارگی و پوسیدگی رفوگری میگویند.
پوسیدگی اگر زیاد نباشد و قسمت اندکی از فرش دچار پارگی یا از بین رفتگی شده باشد قابل ترمیم خواهد بود .برای ترمیم هر نوع آسیب به فرش ،فرش بایدبه رفوگران متخصص سپرده شود .رفوگری فرش امری بسیار حساس و تخصصی بوده و نیازمند افراد باتجربه و کارشناسانی است که در تمام زمینه ها اعم از رنگرزی ،بافندگی ،نخ ریسی و غیره مهارت داشته باشند .در این مرحله ابتدا نوع آسیب دیدگی مشخص شده میزان آسیب برآورد می شود. و نسبت به ترمیم و اصلاح قسمت آسیب دیده اقدامات لازم صورت می گیرد.
رطوبت یکی از اصلی ترین دلایل پوسیدگی فرش می باشد.
نفوذ آب در فرش نه تنها موجب پوسیدگی بلکه می تواند باعث اختلال رنگ ها و بید زدگی فرش ها نیز شود.
رطوبت به چه دلایلی ایجاد می شود؟
- نم به جا مانده از شستشوی غیر اصولی فرش ،بدیهی است پس از شستشو جهت جلوگیری از پوسیدگی و بوی بددر فرش، فرش ها می بایست کاملاً آبگیری و خشک شوند. چنانچه به هر دلیلی فرش به طور کامل خشک نگردد نم موجود در فرش به تدریج سبب پوسیدگی فرش میشود.
- رطوبت ناشی از ریختن آب و مایعات بر روی فرش ،زمانی که آب یا مایعاتی بر روی فرش می ریزد. مهمترین و اولین کار این است که رطوبت ایجاد شده را سریعاً از روی فرش بردارید. این کار را می توانید به وسیله یک قاشق انجام دهید طوری که قاشق را در جهت خاب فرش بکشید و مایع ریخته شده را تا حد امکان جمع آوری کنید .سپس به وسیله یک پارچه آبگیر قسمت مرطوب را خوب بکشید و در آخر هم برای محکم کاری و خشک کردن کامل از حرارت سشوار استفاده کنید.
- علاوه بر مایعات ریختن مواد غذایی روی فرش و نفوذ این مواد غذایی به درون الیاف و گره ها به مرور زمان موجب پوسیدگی می شود.
- همچنین رطوبت می تواند ناشی از قرار گرفتن فرش در محل نمناک باشد.مانند فرش جلوی سرویس بهداشتی و حمام ،فرش قرار گرفته در کنار ماشین لباسشویی و همچنین شوفاژ و همچنین قسمتهایی از فرش که روی محل عبور لوله های آب قرار گرفته(درمواقعی که لوله دچار ترکیدگی شده باشد) در معرض پوسیدگی هستند.
دلیل دیگر پوسیدگی فرش شستن نادرست فرش است
استفاده ی زیاد از مواد شوینده اسیدی مثل وایتکس و سولفید در شستشوی فرش به شدت هرچه تمام تر موجب پوسیدگی جبرانناپذیر فرش می شود.
فشاروارد به فرش
فشار یکی دیگر از عوامل پوسیدگی است .وارد شدن فشار بیش از حد و طولانی مدت بر روی فرش مثل قرار دادن اجسام سنگین بر روی قالی مشروط بر این که رطوبت نفوذ کرده باشد می تواند یکی از علتهای پوسیدگی فرش باشد .اما فشار وارد بر فرش به خودی خود موجب بیدزدگی فرش های دستبافت میشود .
یکی دیگر از دلایل کپک زدن و پوسیدگی فرش می تواند ماندن فرش در کاور نایلونی باشد .فرش داخل کاور عرق میکند و همین امردر دراز مدت موجب کپک زدن و پوسیدگی فرش میشود.
برای جلوگیری از پوسیدگی فرش چه کنیم
برای جلوگیری از پوسیدگی فرش علاوه بر رعایت نکات بالا باید بعضی مواقع فرش را به پشت برگردانیم .و در و پنجره ها را باز بگذاریم تا پشت فرش نیز (چون همیشه تاریک است و محل مناسبی برای رشد میکروب و باکتری است )هوا بخورد.
حتما هر چند وقت یکبار به طور کامل پشت فرش را چک کنید .و اگر مورد مشکوکی از پوسیدگی فرش تشخیص دادید .هر چه سریعتر در جهت ترمیم آن اقدام کنید .علت اینکه پشت فرش را باید بررسی کنید این است که تنها راه تشخیص پوسیدگی فرش پشت فرش است .اگر پشت فرش را بررسی کردیدو متوجه قسمت سیاهی شدید .باید روی آن قسمت بیشتر حساس شوید .چون ممکن است آن قسمت پوسیده شده باشد .همه فرش های پوسیده ممکن است بوی رطوبت نداشته باشند .اگر در ناحیه پوسیدگی فرش رطوبت زننده به مشامتان خورد و اگر این بو مداوم بود می تواند از علت پوسیدگی فرش باشد. معمولاً در ناحیه فرش که پوسیدگی رخ میدهد بافت و الیاف آن قسمت سست هستند .طوری که اگر دست خود را در آن ناحیه فشار دهید خودتان متوجه خواهید شد .در صورتی که بافت های اطراف ناحیه پوسیده اصلاً اینگونه نیستند و از استحکام بالایی برخوردارند.
درمواجه با فرش پوسیده چه کنیم؟
یکی از مهمترین اقدامات و الزامات در هنگام مواجه شدن با فرش پوسیده نحوه جمع کردن فرش است .بهتر است برای جمع کردن فرش های پوسیده حدالامکان آنها را لول کنید .لول کردن فرش استاندارد ترین حالت جمع کردن فرش است .اما اگر قصد تازدن فرش را دارید . قسمت پوسیده در لبه تای فرش قرار نگیرد .چراکه این موضوع می تواند آسیب را جدی تر و پارگی حاصل از پوسیدگی را بیشتر کند.